Week 6 en 7 -Lunch in het park en diner op de boot
Door: Nelleke
Blijf op de hoogte en volg Nelleke
20 Oktober 2013 | Hongarije, Boedapest
Uiteraard verveel ik me totaal nog niet. Ik moest de laatste week wel veel naar school, maar er was alsnog tijd om de omgeving en de stad te ontdekken. We hebben nog steeds een lijstje met dingen die we graag willen zien. Maar het is ook heerlijk om soms gewoon door de stad te zwerven en spontaan leuke winkeltjes en cafeetjes binnen te lopen.
Ook waren er deze weken weer een aantal mensen jarig, er is altijd iets te doen.
De stad
Als je van te voren een afspraak maakt, kun je het parlement bezoeken. Dit hebben wij gedaan en toen hebben we ontdekt dat het gebouw minstens net zo mooi is van binnen als van buiten.
Toen Tinka bezoek had zijn Marjolein en ik naar het heldenplein geweest en naar het stadspark om te picknicken. Het is eigenlijk belachelijk dat we na zo'n lange tijd hier nog niet eens waren geweest. Het is een mooi plein en een prachtig park. In het park staan veel mooie gebouwen, onder andere een burcht en een kerkje. Daarnaast kun je er heerlijk wandelen om van de herfstkleuren te genieten. Later ben ik er nog eens 's avonds geweest met Tinka, dan is het ook super mooi. Ik kan bijna niet wachten tot het gaat vriezen, want in de winter kun je er schaatsen!
Met Marjolein en wat anderen ben ik ook naar de bioscoop geweest. Dat is hier bizar goedkoop. Het was nu filmweek, waardoor we nog meer korting kregen, dus we betaalden maar 2 euro.
Met mijn ouders heb ik Boedapest ook weer wat verder mogen ontdekken. Dit was vooral Boedapest by night, omdat ze kwamen in een zeer drukke schoolweek. We zijn heerlijk uit eten geweest, onder andere bij het New York Café. Dit is een zeer mooi café, waar ik eerder ook al heerlijke koffie had gedronken met de meiden. Het café lijkt eigenlijk op een soort paleis. Ze noemen het dan ook 'the most beautiful cafe in the world.'
Het was ook heel bijzonder om te dineren op een schip, al varend over de Donau. Alle gebouwen langs de Donau zijn schitterend verlicht. Volgens Tinka lijkt het parlement dan een beetje op Zweinstein, daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Het ziet er heel mysterieus uit.
Ook zijn we een keer naar het vissersbastion geweest, om 's avonds het uitzicht over de stad te kunnen zien.
De omgeving
Op een prachtige zonnige maandag zijn we naar het Balatonmeer geweest. Dit is een enorm groot meer en een bekende vakantiebestemming in Hongarije. We hebben ongeveer 2,5 uur gereisd met de trein om er te komen. Alhoewel het een zonnige dag was, was het helaas al wel te koud om een duik te nemen. We hebben een ritje door het stadje gemaakt met een klein toeristentreintje. Het is echt zo'n perfect toeristenstadje, met keurig aangelegde bloemenperkjes en schattige gebouwen. Verder hebben we genoten van het uitzicht bij het meer en van de laatste zomerse zonnestralen.
De studie
Na een aantal luie weken hadden we afgelopen week opeens een terror-schoolweek. Bijna elke dag moesten we de hele dag naar school! Dit is voor ons heel erg normaal in Nederland, maar hier was het toch weer even wennen. Het was vooral heftig dat we één dag van 9.00 tot 19.00 naar school moesten en we moesten een keer om 8.00 beginnen. De week was zo druk omdat er twee vakken werden gegeven in die week. De meeste andere vakken worden verspreid over de periode, maar deze vakken niet. Dit kwam omdat deze docenten niet altijd in Hongarije wonen, maar ook in Duitsland en Amerika. Ze spraken beiden gelukkig goed Engels! Het vak 'language development and disorders' vond ik super interessant! We hebben meer gehoord over taalontwikkeling en over allerlei aandoeningen, zoals autisme, ADHD en dyslexie. Hier wist ik allemaal nog vrij weinig van, dus daarom was het zeer leerzaam voor mij. Het andere vak, over behavioural and emotional issues, werd gegeven door een gepensioneerde vrouw. Ze was erg enthousiast en had veel meegemaakt, maar de tijd werd niet altijd optimaal gebruikt. Het ging voornamelijk over verschillende leerstijlen, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen bij kinderen. Haar belangrijkste boodschap was: 'get out of the box!'
We hebben nu toch voor veel vakken al verplichte opdrachten gekregen, dus ik zal nu ook echt thuis aan de slag moeten om presentaties voor te bereiden, boeken te lezen en papers te schrijven.
De dormitory
Het hoogtepunt in de dormitory van deze weken was toch wel dat Tinka en ik vandaag hutspot en zuurkoolstamppot hebben gemaakt voor 15 mensen. We hebben de hele dag boodschappen gedaan en gekookt. Het was het waard, want het smaakte heerlijk. En gelukkig vonden alle buitenlanders deze Hollandse pot ook erg lekker..
Zo, dit waren mijn belevenissen van de laatste weken. Volgende week komt Björn op bezoek en de week daarna ga ik een paar dagen op vakantie naar Wenen en Bratislava.
Sziasztok!
Nog even een interessant feitje over de unieke Hongaarse taal: 'sziasztok' wordt zowel gebruikt als 'hallo', als 'doei'. Ik denk vooral door jonge mensen. Als je het tegen meerdere mensen hebt zeg je 'sziasztok' en als je tegen één persoon praat zeg je' szia'. Best grappig, want als je weg gaat zeg je eigenlijk: 'See ya!'