Week 4 en 5 - Servië vs. Boedapest - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Nelleke Heijst - WaarBenJij.nu Week 4 en 5 - Servië vs. Boedapest - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Nelleke Heijst - WaarBenJij.nu

Week 4 en 5 - Servië vs. Boedapest

Door: Nelleke

Blijf op de hoogte en volg Nelleke

08 Oktober 2013 | Hongarije, Boedapest

Lieve lezers,

Ik ben inmiddels al weer meer dan vijf weken in Boedapest. Time flies when you're having fun!
De laatste weken waren weer leuk. Tinka was jarig, dat hebben we hier in de flat gevierd in een algemene ruimte. Er waren veel mensen aanwezig uit de klas en uit de dormitory. Daarna zijn we ook nog uit geweest in de stad.

De stad
In het prachtige Boedapest zijn we naar de St. Istvan basiliek geweest. Deze hebben we bekeken van binnen en we konden de basiliek beklimmen. Toen hadden we een prachtig uitzicht over Boedapest. We hebben in de afgelopen weken ook twee stadswandelingen gedaan. Deze zijn gratis, je hoeft alleen fooi te geven, naar eigen inzicht, aan het einde. We hebben een wandeling gedaan door de Joodse buurt en een wandeling die ging over het communisme. Dat was allebei erg interessant! Zo'n stadstour is een leuke manier om plekjes in Boedapest te ontdekken waar we normaal niet zo snel zouden komen.
Uiteraard zijn we ook weer uit geweest, maar soms hebben we geen zin en kijken we lekker thuis een filmpje. Er worden ook filmavonden georganiseerd in universiteitsgebouwen voor internationale studenten, dat is ook heel leuk. We zijn al een keer naar een Duitse film geweest en binnenkort gaan we weer naar een filmavond.

Trip naar Servië
In het weekend dat het vriendje van Marjolein op bezoek kwam zijn Tinka en ik een weekend naar Servië gegaan. Het is een land waar ik normaal denk ik niet zo snel heen zou gaan, maar nu ligt het toch om de hoek. De trip was wel leuk, maar niet geweldig. We hebben twee steden bezocht, Novi Sad en Belgrado. In beide steden hebben we de belangrijkste gebouwen en pleinen gezien en een fort. We zijn twee keer uit geweest. De trip was echter erg slecht georganiseerd, met een groep van meer dan 100 mensen liep het allemaal niet echt lekker. We moesten veel wachten op mensen en de gids was niet goed te verstaan. Daarnaast is Servië verbazend duur! Dezelfde restaurantketens vragen hier meer voor dezelfde gerechten. We moesten ook verplicht heel vieze gerechten eten voor te veel geld. We gingen met de bus en 's nachts moesten we heel lang wachten bij de grens, omdat een Braziliaans meisje haar visum niet had verlengd. Zij mocht Hongarije niet meer in!
Ook was er het hele weekend mist en heel veel regen. Geconcludeerd: Servische steden zijn wel mooi, maar Boedapest is nog veel leuker dan de twee mooiste Steden in Servië samen! En we willen ook niet meer mee met georganiseerde trips voor enorme groepen.
We hebben al wel een nieuwe trip geboekt voor in de herfstvakantie, we gaan in vijf dagen naar Wenen en naar Bratislava. Dan gaan we maar met zijn vijven, dus dan kunnen we lekker zelf bepalen wat we gaan doen en wat we eten.

In Boedapest zijn een paar zwervers in het straatbeeld trouwens redelijk normaal en in Servië ook. Maar we hebben in Novi Sad echt iets heel geks mee gemaakt. We zaten koffie te drinken toen er twee kindjes op ons af kwamen, ik denk dat ze twee en vier jaar oud waren. Ze vroegen ons iets, we denken om geld. We begrepen ze echter niet, waarop ze van alles van onze tafels begonnen te grissen. Ze pakten de rietjes uit onze lege koffieglazen om ze af te likken en één kindje zette de suikerpot aan zijn mond om snel wat naar binnen te gieten. Zodra hun moeder hen riep, waren ze vliegensvlug weer verdwenen. Bizar!

De studie
De laatste week van de introductiecursus was wel leuk, maar niet altijd heel boeiend. Niet alle onderwerpen hadden echt te maken met ons vakgebied. Het was wel leuk dat we naar een speciale school gingen,voor kinderen met special needs tot zes jaar. We kregen uitleg over de school en daarna een rondleiding. We hebben ook een tijdje meegekeken met een les voor kinderen met spraakproblemen. De week daarna begonnen onze echte vakken en dat was gelijk veel leuker! We waren zo enthousiast dat we naar de ELTE shop zijn gegaan en daar al een trui en t-shirts van onze universiteit hebben gekocht. Tot nu toe hebben we drie vakken gehad: drama, een vak over motivatieproblemen en een vak over coöperatie en differentiatie in de klas. Deze vakken zijn tot nu toe leuk en interessant! De leraren zijn ook wel goed. We hebben nu wel opdrachten gekregen, dus we moeten blijkbaar uiteindelijk toch ook echt iets gaan doen, haha.
Het is hier heel bijzonder geregeld met de studiepunten. Er stond dat we per vak bijvoorbeeld 3 - 5 studiepunten konden krijgen. We wisten niet precies wat dat zou betekenen, dus zijn we maar van de laagste punten uit gegaan. Het blijkt nu dat je gewoon zelf mag kiezen hoe je je punten bij elkaar wilt sprokkelen. Voor 3 punten hoef je soms bijvoorbeeld alleen aanwezig te zijn, als je 4 punten wilt halen moet je een essay schrijven en als je 5 punten wil krijgen moet je essay meer pagina's bevatten. Wij hebben zo veel vakken gekozen dat we voor alle vakken eigenlijk het minste zouden kunnen doen. Voor sommige vakken moet je voor de minste punten al wel wat doen, dus we moeten sowieso artikelen gaan lezen en een presentatie voorbereiden. De rest van de vakken krijgen we later. Het is heel gek dat we in sommige weken maar één of twee dagen school hebben. Maar er zitten ook drukke dagen aan te komen, want sommige vakken worden in een paar lange dagen achter elkaar gegeven. Binnenkort komt er opeens een week waarin we op elke dag de hele dag naar school moeten! Een normale marnix- week in Nederland dus, haha.

We hebben trouwens ook al een ticket terug geboekt, we vliegen terug op 22 december. Maar daar ga ik nu nog even niet over nadenken, ik ga lekker door met onbezorgd genieten!

Liefs,
Nelleke

• 09 Oktober 2013 - 17:06

Jan Pieter:

Hoi Nelleke, het lijkt inderdaad wel erg veel op een vakantie! Even naar Servië en genieten van allerlei stadswandelingen. Al met al een mooie manier om steden te leren kennen, maar af en toe ook een beetje voor de Benidorm Bastards (of de knarse knarren).
    Nou sprokkel maar zoveel mogelijk studiepinten bij elkaar (ik bedoel punten, maar er zal ook wel genoten worden van de plaatselijke druivensappen al dan niet gedestilleerd).
    Groetjes, Jan Pieter

• 11 Oktober 2013 - 10:10

Anja Van Den Berg:

He Nel,

Gave ervaring om zo een tijd in een andere stad te wonen en studeren! Geniet er nog van en succes met de studie.
    Gister was ik met Gerda bij opa en die had het erover dat je ouders ook bijna langs zouden komen, veel plezier met z'n allen!

Liefs Anja