Week 1 - De eerste indrukken van Boedapest - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Nelleke Heijst - WaarBenJij.nu Week 1 - De eerste indrukken van Boedapest - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Nelleke Heijst - WaarBenJij.nu

Week 1 - De eerste indrukken van Boedapest

Door: Nelleke

Blijf op de hoogte en volg Nelleke

08 September 2013 | Hongarije, Boedapest

Hallo allemaal!

Ik wilde eigenlijk niet zulke lange blogs gaan schrijven, maar dat is deze keer niet gelukt. De volgende blog zal wel korter zijn. Er zijn nu gewoon nog heel veel nieuwe indrukken en dingen te doen. We zijn ook de hele tijd doodmoe, als een soort oude besjes. Steeds door de stad struinen, nieuwe dingen zien, nieuwe mensen ontmoeten, Engels praten. Maar het is ook wel weer heerlijk dat we een soort bij de dag kunnen leven omdat we (nog) weinig verplichtingen hebben.

De dormitory
De flat waar we wonen is prima! Het zijn twee enorme flats met elf verdiepingen, waar enorm veel studenten wonen. Ik deel een koelkast en badkamer met Marjolein en een keuken met 40 mensen. Maar er is gek genoeg nooit iemand in de keuken als wij er zijn, tenzij we afspreken met mensen. Later kwamen we er achter dat Hongaren 's middags warm eten, dus vandaar dat wij 's avonds het rijk voor ons alleen hebben. Er zijn hier vooral veel Hongaren in de flat, die ook een introductieweek hadden, helaas niet voor ons. Nouja, wij bouwen ons eigen feestje wel.
Er wonen hier namelijk ook 60 Erasmusstudenten, maar die zijn soms moeilijk te ontmoeten. We kennen nog lang niet iedereen, maar we leren wel steeds meer mensen kennen.
Het is best wel grappig en anders om in zo'n grote flat te wonen. Er is bijvoorbeeld een afvalbuis waar je je afval in moet gooien, er is beneden een bar en je moet 's avonds laat met een pasje naar binnen. Onze kamers zijn prima ingericht, alleen het dekbed was spuuglelijk. Daar moeten we wel vier maanden tegen aan kijken, dus hebben we een nieuwe gekocht bij de ikea. Verder hebben we ook nog heel veel andere (on)nuttige dingen gekocht. Heerlijk dat je in zo'n vreemd land toch nog de bekende winkelketens kunt vinden! Het was wel een uitdaging om alle spullen, inclusief wasrek en prullenbak, met het OV thuis te krijgen. Dat was een zeer moeilijke en hilarische rit.
Het is soms ook best lastig om thuis te komen 's nachts. Blijkbaar zijn wij ook zo ongeveer de enige gekken die in Boeda zijn gaan wonen, terwijl de meeste dingen in Pest zijn. Maar gelukkig zijn we een drie-eenheid en blijven we tot nu toe bijna altijd bij elkaar. We namen een keer de bus en toen kwamen we achter de flat uit in plaats van voor de flat. Toen moesten we door een heeeeel eng donker paadje in een soort bos en dat durfden we niet. We konden geen andere weg vinden en toen hebben we voor een paar honderd meter nog een taxi genomen, hahaha.
Over het algemeen is het OV wel prima te gebruiken, er zijn heel veel verbindingen. We hebben een OV kaart voor maar ongeveer 15 euro per maand, daarmee mogen we zelfs op de boot .

De stad
Boedapest is echt super mooi! Ik ben al in veel Europese steden geweest, maar toch vind ik Boedapest weer heel anders. In elke straat kijk ik weer verbaasd naar de mooie gebouwen. Het is nog heerlijk weer hier, dus dat maakt alles extra mooi. De sfeer is ook heel gezellig en de mensen zijn aardig. Vooral de jonge mensen, want de ouderen spreken geen Engels en die vinden ons maar irritant.We hebben al heerlijk gestruind door de stad. We hebben het parlement, het vissersbastion, het koninklijk paleis en de grote markthal gezien. We zijn ook over de Donau naar Margaret Island gevaren. Verder hebben we vandaag met een grote groep studenten gepicknickt op de Gellertheuvell, waar prachtig uitzicht is over heel de stad.
Het uitgaan is hier tot nu toe leuk, er worden ook veel dingen georganiseerd. We zijn onder andere naar een discotheek geweest voor een openingsfeest voor alle erasmusstudenten. Het is heel gezellig, de sfeer onder studenten is sowieso erg open en je ontmoet snel nieuwe mensen. Verder zijn er veel pubs. Het tofst zijn de ruin pubs. Dit zijn leegstaande huizen, binnentuinen of daken die worden omgetoverd tot bars en nachtclubs. Soms zijn ze tijdelijk, maar er zijn ook populaire ruin pubs (kerts) die permanent zijn. We hebben tot nu één populaire ruin pub gezien, de Szimpla. Dit is echt geweldig, het lijkt een beetje op La Cubanita, want er is overal op geschreven. Er hangt een geheimzinnige sfeer, door allerlei lampjes en lampionnen. Overal hangen en staan dingen, zelfs oude auto's, turntoestellen en tandartsstoelen waar je op kan zitten. Er zijn allerlei verschillende kamers en er is ook een openluchtgedeelte waar je de sterren kunt zien. Als ik het zo beschrijf lijkt het een rommeltje, maar het is enorm gezellig.
Het is ook leuk om 's avonds buiten te zitten, bij het water. De alcohol in de supermarkten mag eigenlijk 's avonds niet meer worden verkocht, maar als je geluk hebt mag je heel stiekem wat meenemen in een tasje onder je jas.

De studie
De studie is nog niet begonnen, maar morgen begint het zware leven. Nouja, niet zo zwaar, want we hebben de komende weken maar 3-4 halve dagen per week les. We zijn al op de uni geweest, die is prima. De mensen van onze studie zijn heel erg aardig. Het zijn vooral Duitsers, maar ook mensen uit Finland, Estland, Slowakije en Nederland. In Boedapest hebben we eigenlijk al ongeveer alle nationaliteiten in Europa ontmoet. Er zijn ook wel ongeveer 4000 eramus studenten hier, bizar veel.
We hebben ook allemaal een mentor, wat heel fijn is. Zij helpen ons bij het regelen van dingen, zoals internet en een simkaart voor je mobiel. Ik heb nu hier ook overal internet, heerlijk! Ook enorm handig voor als we weer eens de weg kwijt zijn of in de verkeerde bus stappen.

Eten en drinken
Het leven is hier niet zo enorm goedkoop als ik dacht, de prijzen in de supermarkt zijn ongeveer hetzelfde.Uit eten gaan kan wel goedkoop, als je goed zoekt. We hebben al wel een keer Hongaars gegeten, dat was goulashsoep en een gerecht met veel paprika en ui, lekker pittig. We hebben ook een Hongaarse pannenkoek gegeten. Dat is een soort gefrituurd deeg dat smaakt naar een oliebol en dat wordt dan belegd met van alles en nog wat.
De drank in het uitgaansleven is vaak iets goedkoper dan in Nederland, maar het hangt er ook enorm van af waar je bent.

De taal
De taal is enorm lastig! Meer kan ik er eigenlijk niet over vertellen. Het is ook best wel moeilijk om namen van tramstations enzo te onthouden.
Ik ken al wel een paar woordjes, maar ik heb niet de ambitie om vloeiend Hongaars te gaan spreken.

Zo, dit zijn mijn eerste belevenissen en indrukken uit Boedapest! Ik heb alleen maar meer zin gekregen om het Erasmus studentenleven en deze geweldige stad nog verder te ontdekken. Maar nu snel slapen, want ik moet morgen aan de studie.

Liefs,
Nelleke

• 09 September 2013 - 10:28

Lot:

Hee Nellie!
    Leuk om te lezen wat je eerste indrukken zijn. Ben benieuwd hoe het is op de universiteit! Liefs en veel plezier!

• 09 September 2013 - 13:31

Melissa:

Super leuk om iets van jullie ervaringen mee te krijgen!
    Succes en tot over 4 maanden!

Xx

• 09 September 2013 - 13:31

Melissa:

Super leuk om iets van jullie ervaringen mee te krijgen!
    Succes en tot over 4 maanden!

Xx